Hoe gebruik je scheercrème?

Voordat we ingaan op hoe je scheercrème precies moet gebruiken, gaan we het eerst even kort hebben over waarom je überhaupt scheercrème gebruikt, de verschillende typen scheercrème en de voordelen van elk type.

Hoe gebruik je scheercrème?

Als je begint met natscheren, is een van de belangrijkste beslissingen het gaan voor scheerzeep of scheercrème. Er zijn voor- en nadelen voor beiden, die we in dit artikel voor je opsommen. Dus, hoe gebruik je scheercrème op de juiste manier?

Echter, over het algemeen zijn dit de voornaamste redenen om voor scheercrème, in plaats van scheerzeep, te gaan:

 • Het is iets sneller en comfortabeler. Scheercrème is in principe een scheerzeep – alleen in een andere vorm (het is belucht en geëmulgeerd). Het neemt dus als het ware tijdens het scheerproces wat werk uit handen.
 • Het is iets gemakkelijker. Dat is zeker waar als je een beginner bent. Het opschuimen van scheerzeep is een bepaalde techniek, die je moet oefenen, voordat je de ideale schuimlaag kunt maken. Scheercrème is, in zekere zin, een voorgeschuimde zeep. Het ontneemt dus wat van het giswerk.
 • Het is een klein beetje veiliger. Als je nieuwe bent op het gebied van natscheren, dan kan het gebruik van een crème iets veiliger zijn. Niet alleen doet de scheercrème voor jou het schuimwerk (bij sommige producten), maar het bevat ook een hogere hoeveelheid glycerine, wat een gladder scheerresultaat oplevert.

Hoe gebruik je scheercrème

Hier komen een aantal redenen waarom je eventueel toch voor scheerzeep zou willen gaan (nogmaals, scheercrèmes zijn prima; we willen alleen dat je van alle opties op de hoogte bent):

 • Het gaat langer mee. Scheerzepen gaan normaal gesproken iets langer mee. Dit is zeker waar bij aanschaf van een triple milled zeep (dit is een zeep dat 3 keer door het maalproces gaat om het te verharden en het vocht te verwijderen. Uiteindelijk zul je dus waarschijnlijk wat geld besparen.
 • Het is traditioneler. We gaan er graag vanuit dat scheren een ervaring is, niet een taak. Scheerzepen zijn iets traditioneler en volgens ons maakt het creëren van de schuimlaag deel uit van het scheerplezier.
 • Scheercrèmes hebben een kortere houdbaarheidsdatum. Dat komt door natuurlijke samenstelling van het product.
 • Scheercrèmes hebben de neiging om na een tijdje te bederven. Scheerzeep heeft een veel langere houdbaarheidstermijn.

Wat heb je nodig:

 • Een badkamer met wasbak, inclusief stop 🙂
 • Een goede scheerborstel
 • Een scheerbeker
 • Een fijne en kwalitatieve scheercrème

Het gebruiken van scheercrème, in 6 eenvoudige stappen:

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Maak eerst je scheeromgeving schoon. Je borstel gaat in de wasbak liggen weken, dus je wilt er geen viezigheid en bacteriën in hebben ronddobberen. Nadat je alle scheeronderdelen en de wasbak klaar hebt voor gebruik, laat je het water stromen tot het een aangenaam warme temperatuur heeft. Doe de stop in het putje en vul de wasbak halverwege. Elke wasbak is anders van vorm, maar het belangrijkste is dat je je borstel erin onder kunt dompelen.

2. Week je borstel

Zet je borstel in de wasbak gevuld met warm water. Als je het op de houder kunt laten staan (wat meestal mogelijk is met een kwaliteitborstel), dan is dat het eenvoudigst. Zo niet, dan zul je de borstel in de hand moeten houden. Het weken van de borstel verzacht de borstelharen en neemt water op, wat belangrijk is voor je schuimlaag.

3. Stoom je baard of maak het nat

Je wilt dat je baard ook klaar is voor de scheerbeurt. Het met warm water doordrenken, zorgt ervoor dat je stoppels zachter en dus plooibaar zijn, waardoor het scheren makkelijker gaat. De eenvoudigste manier om dit te doen, is het nemen van een heerlijke lange douche. Maar je kunt ook een in warm water gedrenkte handdoek op je gezicht deppen. Kies je voor gebruik met de handdoek, maak je gezicht dan twee of drie keer nat.

scheerborstel

4. Bedek je borstel

Aangezien we opschuimen (niet iedereen schuimt scheercrème, aangezien het in principe al is voorgeschuimd), heb je minder scheercrème nodig dan je denkt. Bedek je borstel met net genoeg scheercrème om de lichte haren te doordrenken (als je een zilverkleurige pinborstel hebt) of bij andere borstels ongeveer 2 cm van de totale lengte.

5. Schuim de crème op

Met gebruik van je scheermok en scheerborstel begin je de scheercrème op te kloppen totdat het in een wat meer luchtige schuimlaag verandert. De opkloptijd is afhankelijk van het product dat je hebt gekozen. Voor een meer gelachtige scheercrème zul je iets langer moeten kloppen. Voeg indien nodig water toe. Waar je uiteindelijk naar op zoek bent, is een fijne stijve schuimlaag, dat er uitziet als een bergachtig landschap van slagroom.

6. Breng het aan op je gezicht

Gebruik je borstel om de scheercrème in kleine cirkelende bewegingen in je gezicht te masseren. Wees niet bang om hier wat tijd aan te spenderen. Het doel is om je huid, de haren en de poriën volledig te ‘smeren’, wat het scheren veel comfortabeler maakt.

Mocht je scheerschuim/creme willen hebben met een bijzonder geurtje, dan kun je altijd nog Bacon scheerschuim gebruiken. Ja, je leest het goed : Bacon


Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.