Oorhaar verwijderen gemakkelijk en zonder pijn: 10 manieren om je oorhaar te verwijderen

Je oorhaar verwijderen kan snel en zonder pijn. Veel mannen verwijderen hun oorhaar, vaak ook samen met hun neushaar, als onderdeel van hun lichamelijke verzorging. Het is behoorlijk gênant als er haren uit je oor steken, maar voor veel mannen is het onderdeel van de realiteit van het ouder worden. Eerst zie je hier en daar een haartje op je oorlel of binnenin je oor en voor je het weet steekt het er aan alle kanten uit. Er zijn mannen die het gewoon laten zitten maar de meeste willen er toch vanaf. Gelukkig is het verwijderen van oorhaar meestal snel en zonder pijn al gedaan. Ik heb gekeken naar de verschillende manieren om die oorharen te verwijderen, wat de beste methodes zijn en ik zet ze op een rijtje qua effectiviteit en kosten.

10 Manieren om je oorhaar te verwijderen van makkelijke naar moeilijk (of pijnlijk)

Ik heb tien verschillende methodes uitgeprobeerd om mijn oorhaar te verwijderen. Ja, sommige manieren doen een beetje pijn en er wordt wel eens gezegd dat wie mooi wil zijn, pijn moet lijden. Dat was natuurlijk niet de belofte die ik deed aan het begin van mijn artikel. Ik heb daarom 10 effectieve manieren op een rij gezet om je oorhaar te verwijderen, van makkelijk naar moeilijk met de pijnfactor inbegrepen.

#1 Oorhaar trimmen

De snelste en gemakkelijkste methode om mijn oorhaar te verwijderen vind ik de neus- en oorhaartrimmer. Het gaat echt snel en je merkt er met een goede neustrimmer helemaal niks van. Het oorhaar blijft daarna een hele poos weg en bijwerken is ook klusje van niks. Elke week even een paar tellen met de neustrimmer in en uit je oor en je hebt helemaal nooit meer last van uitstekend oorhaar. Je kunt een neustrimmer/oortrimmer (vaak hetzelfde apparaatje dus) niet te ver inbrengen. Zo blijft het dieperliggende oorhaar dat belangrijk is voor de verdediging van je oorkanaal intact. Alleen het uitstekende oorhaar pak je effectief en snel aan.

De beste oorhaartrimmer is de Gruttz NoseSaver. Dit is ook de beste neustrimmer en heeft de klus in een letterlijke handomdraai geklaard. Anders dan de witmerk troep van de Action of Kruidvat, werkt de Gruttz NoseSaver juist wel heel erg goed. Je merkt haast niet dat er wat met je oorhaar gebeurt, maar je ziet het verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het snelste en compleet pijnloze resultaat krijg je door je oorhaar te verwijderen met de beste oorhaartrimmer, de Gruttz NoseSaver.

#2 Ontharingscrème gebruiken

Ontharingscrème klinkt misschien als een simpel alternatief voor trimmen omdat het in één keer al het oorhaar inclusief de wortels weghaalt. Als je heel voorzichtig bent en niet te veel crème gebruikt, dan kun je heel goed je oorhaar verwijderen met een beetje ontharingscrème. Aangezien ook de wortel nu weg is, blijft het haar langer weg. Ontharingscrème doet geen pijn, tenzij je een allergische reactie krijgt en het is gemakkelijk in gebruik maar maakt meer rommel en duur langer dan een oorhaartrimmer. Het grootste risico is dat de chemische stoffen te ver naar binnen sijpelt en ook het dieperliggende haar aantast. Omdat je zelf niet goed kunt zien wat je aan het doen bent, is het slimmer om iemand anders de ontharingscrème te laten aanbrengen. Diegene kan dan proberen om de crème niet in je gehoorgang te laten komen.

#3 Oorranden scheren

Heb je een paar haren op je oorlellen of rond je oren die je niet aanstaan? Die kun je voorzichtig wegscheren. Veel mannen die tegen de 30 lopen merken dat er zo af en toe een donkere, lange haar tevoorschijn komt op of aan de oorlel of oorschelp. Die kun je makkelijk meenemen als je toch bezig bent met je scheerritueel. Maar pas op, het is een gevoelig plekje waar je snel een sneetje kunt oplopen. Gebruik een scherp scheermesje, gebruikt niet te veel scheerschuim en houd een vinger van de vrije hand achter de oorlel als ondergrond.

#4 Oorhaar harsen

Je oorhaar harsen doet dus wel pijn, maar weer niet zoveel als epileren en de meeste mannen vinden het na de eerste keer best wel te doen. Je kunt je oren, samen met je neus, het beste laten harsen door een barbier. Hij propt een wattenstaafje met warme hars in je oor en laat deze even stollen. Daarna verwijdert hij die staaf met ferme hand op hoog tempo (lees: hij rukt hem eruit). Dit is snel en heel effectief en de haren worden met wortel en al verwijdert. Vooral de eerste keer kan het pijn doen en ook daarna ervaren de meeste mannen wat ongemak bij het harsen. Vooral als je dik oorhaar hebt dat al een tijdje of nog nooit is verwijderd kan hierbij voor problemen zorgen.

#5 Oorhaar epileren

Epileren betekent dat de haartjes er individueel worden uitgetrokken. Voor je oren betekent dit met een pincet, één voor één de haartjes verwijderen met een sterke ruk. Dit kan behoorlijk prikken en als je veel oorhaar hebt is het al snel niet meer te doen. Zelfs de stoerste kerel schiet de tranen al snel in de ogen van het epileren. Het is een gemakkelijke, maar dus wel heel pijnlijke manier om je oorhaar te verwijderen. Heb je maar een enkel oorhaartje hier en daar, of die lelijke uitsteker aan je oorlel hangen, dan is epileren een snelle, goedkope manier om die enkele oorhaar te verwijderen.

#6 Threading

Bij threading gebruikt een barbier of schoonheidsspecialist een dun draadje om je oorhaar te epileren. Met een vlotte hand leggen ze een lus om elk haartje en trekken ze deze er in dezelfde beweging uit. Dit is echt een handigheidje maar maakt het epileren wel een stuk sneller. Net als epileren doet ook threading pijn, op hetzelfde niveau van of zelfs nog meer, want de persoon die threading toepast doet dit juist voor de snelheid ─ geen pauze om bij te komen dus.

#7 Oorhaar laseren

Laseren kan je oorhaar semipermanent verwijderen. De laser pakt het oorhaar aan tot op wortel en in de wortelzak. Deze worden letterlijk verschroeid tot er niks meer over is. Na een aantal sessies zijn ook de eiwitten in de huid vernietigt en gaat het een paar jaar duren voordat de huid volledige vernieuwd is aan cellen. Pas dan begint een nieuw haarzakje zich te vormen. Je hebt na het laseren dus even geen omkijken meer naar je oorhaar. Laseren is niet geheel pijnloos. Het voelt alsof iemand met een naald over je huid schraapt.

Je bezoekt voor het laseren een schoonheidsspecialiste en zij gaat je ook flink in de buidel tasten. Een sessie kost al snel een paar tientjes en je hebt meerdere sessies nodig voor een permanent resultaat. Meestal worden laser sessies aangeboden in pakketten van 8. Á 60 tot 80 euro per sessie komt je al snel uit op een paar honderd euro lichter. Hoe donkerder je huidskleur, des te meer moeite heeft de laser om je haar efficiënt te vernietigen. 

#8 Oorhaar verwijderen met elektrolyse

Elektrolyse lijkt op laseren en je oorhaar wordt verwijderd met een lichtflits. Grote verschil is dat elektrolyse sneller is per sessie dan laseren, omdat het apparaat niet individuele haartjes, maar hele stroken huid in één keer aan kan pakken. Daar staat tegenover dat je meestal meer sessies nodig hebt voor een permanent resultaat, soms tot wel 10 keer. Maar, heb je dit eenmaal achter de rug dan is zowel het haarzakje als de onderliggende eiwitten voor de aanmaak van haar helemaal weg. Het resultaat kan tot 10 jaar lang aanhouden.

Let wel, ook elektrolyse is niet goedkoop en je bent ook met deze methode van oorhaar verwijderen meerdere honderden euro’s kwijt. Ook doet elektrolyse iets meer pijn als laseren.

#9 Oorhaar knippen 

Het lijkt een simpel idee om je oorhaar gewoon weg te knippen met bijvoorbeeld een baardschaar, tot je voor de spiegel staat en je je realiseert dat je niet daadwerkelijk kunt zien wat je doet. Je kunt niet diep genoeg in je oor kijken om de oorhaartjes te zien zitten. Met een schaar blind lopen rondprutsen in je oorschelp lijkt mij ook geen goed idee. Hoewel dit een goedkope manier is die je misschien nu direct zou kunnen toepassen, laat het de wensen over en komt het met de nodige risico’s. Wat als je uitschiet? Ik kan deze manier daarom alleen aanraden als je echt alleen een enkele oorhaartje hebt of als je al tevreden bent met tot aan de oorschelp af knippen. Ga liever voor een neus- en oorhaartrimmer om je oorhaar te verwijderen. 

#10 Oorhaar branden 

Stel je voor, je zit bij de barbier en die zet plotseling een dikke wattenstaaf in de fik en houdt hem vlak bij je oren. Hij is je oorhaar aan het wegbranden en ja, dit gebeurt echt. Een dikke wattenstaaf wordt in alcohol gedrenkt, bijvoorbeeld aftershave of desinfectiemiddel, en ontstoken. Met snelle bewegingen brengt de barbier de vlam dicht bij je oren waardoor de haartjes verschroeien. Het ziet er heel spectaculair uit en daar blijft het dan ook bij. Het is niet dat ik de techniek van de barbier niet vertrouw, maar het uiteindelijke effect. Het haartje wordt tot op de huid verschroeid. Deze methode is dus niets anders als oorhaar trimmen, maar dan spectaculairder, duurder en gevaarlijker. Spannend om een keer te doen, maar niet echt praktisch.

Waarom groeit er haar in onze oren?

Oorhaar speelt een belangrijke rol in de bescherming van je gehoorkanaal. Het zorgt ervoor dat stof en insecten niet zomaar je oren in kunnen komen. Het is je natuurlijke verdediging tegen vuil en parasieten die anders je oren zouden kunnen beschadigen. Ook reguleert het de vochtbalans in je oor, zodat je gehoorkanaal niet uitdroogt. Je mag dus nooit alle oorharen verwijderen, want dit zou je natuurlijke verdediging aantasten.

Waarom toch je oorhaar verwijderen?

De uitstekende oorharen dragen niet bij aan de verdediging van je gehoorkanaal of aan de vochthuishouding. Ze kunnen zonder problemen worden verwijderd. Te veel oorhaar is geen gezicht, houdt oorsmeer vast waardoor het een bende wordt en kan ook je gehoor aantasten omdat het werkt als een demper. Allemaal prima redenen om dat overtollige oorhaar te verwijderen.

Samenvatting voor oorhaar verwijderen

De tijd van staat plukken met een pincet zijn echt voorbij. We hebben betere methodes om oorhaar te verwijderen die geen pijn doen en veel sneller gaan. Mannen hebben meer last van uitstekend oorhaar, en vooral oudere mannen zien meestal dat ze haar verliezen waar ze het hebben en er haar voor terugkrijgen waar ze het niet willen ─ vooral oorhaar! Ik vind na het testen van 10 methodes om mijn oorhaar te verwijderen dan trimmen het makkelijkst, snelst en meest pijnloos is. 

Daarna zou ik gaan voor harsen. Ja, harsen doet pijn, maar het is de minst pijnlijke methode om mijn oorhaar te verwijderen met wortel en al zonder dat ik chemische troep in mijn oren hoef te proppen. Harsen doet ook veel minder pijn dan epileren en zijn varianten zoals threading. 

Harsen en trimmen dus zijn mijn favoriete manieren om van mijn oorhaar af te komen, waarbij mijn oorhaar trimmen toch de meest toepasselijke is. Het is wat ik bij verre weg het vaakst doe, elke weer één keer. Even de neustrimmer in mijn oren steken en klaar. Het is makkelijk, snel, veilig en het kost je geen fortuin. Bij mijn uiteindelijke bezoek aan de barbier laat ik dan naast dat ik mijn neus laat harsen ook even mijn oren harsen.De beste trimmer voor het verwijderen van oorhaar is de Gruttz NoseSaver. Deze krachtige neushaartrimmer heeft geen moeite met zelfs het stugste oorhaar (en neushaar). Hij is van goede en betrouwbare kwaliteit en je kunt erop vertrouwen dat hij je oorschelp met rust laat. Om je oorhaar te verwijderen is de Gruttz NoseSaver de beste keus.

Veel gestelde vragen over oorhaar verwijderen

Waarom groeit er haar uit je oor?

Je oorhaar is de natuurlijke verdediging van je gehoorkanaal. Vooral bij mannen begint oorhaar uit het oor te groeien naarmate ze ouder worden. Dit komt door het groeihormoon testosteron dat naarmate haar er langer bloot aan staat het doet laten groeien. Hoe ouder je wordt, hoe langer je oorhaar heeft blootgestaan aan dit hormoon en hoe langer en dikker het wordt. Je mag uitstekend oorhaar  verwijderen, het tast de verdediging van je oor niet aan.

Hoe oren waxen?

Je oorhaar laat je het beste harsen (waxen) bij de barbier. Hete hars (hot wax) wordt dan in het oor in gebracht en men laat het daar even stollen. Dan wordt het er met een ferme hand uitgetrokken. Je kunt dit zelf haast nog op een juist manier doen bij jezelf.

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€34,99)
blokker.nl (€39,99)
Laatst bijgewerkt: 27 februari 2024 – 02:07

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *