Alles over okselhaar trimmen en scheren voor mannen

Je okselhaar trimmen of scheren is niet alleen iets voor vrouwen. Ook een hoop mannen temmen regelmatig de okselbos door hun okselhaar te trimmen of zelfs hun okselhaar te scheren. Wij mannen hebben niet zozeer meer lichaamshaar als vrouwen, maar ons lichaamshaar is wel dikker en langer. Sommige mannen vinden dat best en doen helemaal niks met hun okselhaar. Maar veel mannen willen niet vastzitten aan dat oerwoud onder hun armen. Je okselhaar trimmen ligt dan voor de hand, terwijl okselhaar scheren ook wordt gedaan maar in mindere mate. Getrimde oksels houden je fris en geven je een verzorgde uitstraling. Naast okselhaar trimmen of okselhaar scheren er zijn nog meer manieren om je oksels te ontharen. Ik ga opzoek naar de beste manier om die zweterige oksel mooi kant te maken.

Waarom mannen hun okselhaar trimmen of okselhaar scheren

Sommige mensen doen het om die zweterige oksels fris te houden, anderen omdat ze het gewoon mooier vinden staan. In veel culturen is het ook gebruikelijk dat zowel mannen als vrouwen hun okselhaar scheren of in ieder geval trimmen. Het zal je niet verrassen dat het juist culturen zijn uit warmere gebieden waar de verwijdering van okselhaar normaal is.

Vooral in de lente en zomer pakken veel mannen de bodygroomer erbij en trimmen ze hun okselhaar weg. Als het warmer wordt, zweet je natuurlijk meer. Je zweet is een feestmaal voor de natuurlijke bacteriën die je altijd bij je draagt. Het resultaat is die typische penetrant-zoete zweetgeur. Tijd dus om een trimmer of scheermes tevoorschijn te halen.

Methode 1: Je okselhaar trimmen

Je hebt besloten om je okselhaar te trimmen. Je bent zeker niet de enige, want de meeste mannen kiezen voor deze aanpak. Je okselhaar trimmen is een eenvoudige, snelle en doeltreffende manier om weer fris voor de dag te kunnen komen. Bovendien hou je er nog wat korte haartjes aan over wat er mannelijker uitziet als helemaal glad en ook door veel vrouwen als aantrekkelijk wordt gezien.

De beste trimmer voor okselhaar: Gruttz Bodygroomer V3 “LifeShaver”

De Gruttz Bodygroomer v3, ook bekend als Lifeshaver, maakt het een fluitje van een cent om je okselhaar te trimmen. Het is een eenvoudige, hoogwaardige bodygroomer die gemaakt is voor mannenhaar en dus ook voor je oksels. De sterke, keramische messen en krachtige motor maken licht werk van je okselhaar. Met een speciaal opzetstuk kan de Gruttz bodygroomer v3 namelijk tot 0,1 millimeter kort je okselhaar trimmen. Je okselhaar scheren is daarna voor het oog niet meer nodig. Deze stevige bodygroomer, met sterke en duurzame behuizing, is ook nog eens heel erg stil. Je hoort hem haast niet door een gesloten badkamerdeur. Dat vind ik handig, bijvoorbeeld op reis, in een druk huishouden of als je op kamers woont. 

Deze stilte betekent niet dat de motor tekortschiet. Integendeel, die gaat met 7000 toeren per minuut je okselhaar te lijf. De sterke keramische messen zorgen voor een efficiënte en pijnloze ervaring waardoor een enkele haal al genoeg is voor compleet getrimde oksels. Dit gebeurt in complete veiligheid. De scheerkop van de Gruttz heeft een dun plastic plaatje die je huid beschermt tegen de scherpe messen. Zo kan de Gruttz v3 heel kort trimmen maar laat het zelfs de plooibare huid met rust. Je okselhaar trimmen is met deze Gruttz bodygroomer dus geen enkel probleem. Persoonlijk vind ik het daarna niet meer nodig om mijn oksels nog te scheren.

Je okselhaar trimmen stappenplan

Okselhaar trimmen is een fluitje van een cent, vooral met de Gruttz bodygroomer v3. Ik leg je uit hoe je dat het beste kunt doen:

 1. Begin met schone en droge oksels. Een douche vooraf is ideaal, maar zorg dat je oksels goed droog zijn voordat je begint.
 2. Pak je trimmer of bodygroomer en stel deze in op de gewenste lengte. Veel mannen gaan voor tussen de 0,1 en 5 millimeter voor een fris resultaat.
 3. Start aan de onderkant van je oksel en beweeg de trimmer omhoog. Als je niet al te dik okselhaar hebt zou een goede bodygroomer het in één keer moeten kunnen kortwieken.
 4. Verzorg je huid na het trimmen met een aftershave voor mannen. Laat dit zo’n 30 minuten intrekken.
 5. Na een half uur kun je je oksels voorzien van een pH-neutrale deodorant om fris de dag door te komen.

Methode 2: Je okselhaar scheren

De meeste vrouwen zijn al bekend met het scheren van okselhaar. Voor mannen wordt het ook aannemelijker om te doen, ondanks dat trimmen toch een stuk populairder is. In sommige culturen is het echter gebruikelijk dat mannen hun okselhaar scheren.

Het beste scheermes om je okselhaar te scheren

Derby Extra Scheermesjes 100 stuks Double Edge Blades
Ga naar laagste prijs
bol.com (€11,49)
Laatst bijgewerkt: 27 februari 2024 – 02:03

De Derby Extra Double Edge Razors de beste scheermesjes om je okselhaar te scheren. Deze scheermesjes staan bekend om hun scherpte en duurzaamheid. De messen zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal en bieden een glad scheerresultaat zonder al te veel moeite. De scherpte van de mesjes zorgt ervoor dat je minder vaak over dezelfde plek hoeft te gaan, wat de kans op huidirritatie aanzienlijk vermindert. 

Deze mesjes zijn bovendien economisch in gebruik. Een enkel mesje kan meerdere scheerbeurten meegaan en ze zijn spotgoedkoop in aanschaf.

Het scheren met een Safety Razor vraagt wel om een vaste hand en wat oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kan het een zeer aangename ervaring zijn en daar passen deze Derby Extra scheermesjes gewoon perfect bij.

Je okselhaar scheren stappenplan

In tegenstelling tot okselhaar trimmen krijg je met scheren helemaal gladde oksels. Hier volgt hoe je je okselhaar kunt scheren:

 1. Heb je nog een dikkere dos, begin dan eerst met je okselhaar te trimmen zoals hierboven beschreven. Zorg dat je een nieuw scheermes gebruikt voor het beste resultaat.
 2. Begin daarna met het wassen van je oksels of neem een douche. Je kunt ook prima scheren terwijl je onder de douche staat.
 3. Neem wat scheerschuim of scheerzeep en smeer je oksels er goed mee in.
 4. Scheer recht naar beneden en maak kleine, rechte bewegingen.
 5. Sommige mannen kiezen ervoor om nog een keer naar boven toe te scheren voor een extra glad resultaat, maar dit is niet gebruikelijk.
 6. Spoel je oksels goed af na het scheren, dep ze droog en breng een aftershave balsem aan om de huid te kalmeren.
 7. Wacht ongeveer 30 minuten voordat je een pH-neutrale deodorant aanbrengt.

Redenen waarom je je okselhaar scheert of juist niet scheert

Veel mannen vinden het prettig om in de zomer hun oksels te ontharen omdat het een fris gevoel geeft. Het is een trend om tijdens de warmere maanden het okselhaar weg te scheren en dan in de koudere periodes het weer wat te laten groeien of zelfs helemaal te stoppen met scheren. Er zijn ook mannen die kiezen voor een middenweg: hun okselhaar trimmen als het buiten wat koeler is, en het scheren als de lente aanbreekt. Ook cultuur kan een rol spelen bij de beslissing om je okselhaar te scheren of juist niet.

Er zijn ook redenen voor mannen om hun okselhaar juist te laten staan. Voor sommigen is het simpelweg gemakkelijker om het niet te scheren. Weer anderen zijn van mening dat kale oksels niet echt passen bij het man-zijn, zeker in de westerse cultuur waar lichaamshaar vaak gezien wordt als een teken van volwassenheid. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze helemaal niks doen met hun okselhaar, maar dat volledig scheren een stap te ver. Ze kiezen er dan vaak voor om okselhaar te trimmen.

Andere manieren om je okselhaar te verwijderen

Als je besluit je okselhaar te trimmen of te scheren, moet je er rekening mee houden dat dit maar een tijdelijke oplossing is. Je haartjes beginnen vrijwel direct na de trim- of scheerbeurt weer te groeien. Veel mannen vinden dit prima en het maakt ze niet veel uit als hun okselhaar een beetje langer of korter is. Maar als je op zoek bent naar een gladdere look die wat langer duurt, dan is het misschien een idee om naar deze alternatieven te kijken.

Oksels harsen

Door je oksels te harsen krijg je een effect dat lijkt op okselhaar scheren maar ze blijven langer glad. Ook verlies je die scheerschaduw. Bovendien komt je okselhaar na het harsen vaak dunner en zachter terug, wat het een volgende keer makkelijker maakt. Harsen is een methode die sommige vrouwen gebruiken voor zijdezachte oksels zonder de minste hint van haarschaduw. Voor het harsen van je oksels zijn de harsstrips van Veet erg handig. Als je het voor de eerste keer doet is het slim om je okselhaar eerst te trimmen tot ongeveer 10 millimeter. Korter kan ook, maar liever niet langer dan dat.

Oksels epileren

Met epileren krijg je voor langere tijd gladde oksels zonder die vervelende stoppelschaduw die je met okselhaar scheren wel hebt. In tegenstelling tot harsen hoef je bij epileren geen chemische producten te gebruiken. Met een moderne epilator haal je de haren snel en efficiënt weg. Voor het beste resultaat gebruik je een elektrische epilator gebruiken die ook onder de douche of in bad kan worden gebruikt. Voordat je begint trim je je okselhaar tot 5 millimeter of korter. Gebruik de epilator vervolgens door deze langzaam en in rechte lijnen over je oksels te bewegen, tegen de richting van de haargroei in. Zo zorg je ervoor dat de haartjes goed worden meegepakt.

IPL-behandeling

IPL, wat staat voor Intense Pulsed Light, gebruikt krachtige lichtflitsen – eigenlijk soort van lasers – om zowel het haartje als het haarzakje te laten verdwijnen. Het licht is zo afgesteld dat het je huid grotendeels ongemoeid laat, maar je okselhaar gaat in rook op. Deze techniek wint aan populariteit bij vrouwen maar niet veel mannen kiezen hiervoor. Het duurt tot wel 12 maanden voordat je huid helemaal nieuwe haarzakjes heeft aangemaakt en er weer haartjes beginnen te groeien.

Wat betreft IPL-apparaten is de Philips Lumea 9000 met SmartSkin technologie een veelgebruikte keuze. Dit apparaat is veilig voor je huid en maakt korte metten met okselhaar. Na een aantal behandelingen hoef je tot wel een jaar lang je oksels niet te scheren. Vergeet niet om je okselhaar eerst even kort te trimmen tot ongeveer 1 millimeter voordat je met het IPL-apparaat aan de slag gaat.

Nazorg na de okselhaarverwijdering

Je hebt je oksels getrimd of geschoren, nu is het belangrijk om je huid de juiste nazorg te geven. Goede nazorg voorkomt irritatie en houdt je oksels pijn- en irritatievrij. Hier zijn een paar snelle en effectieve tips.

Zorg direct na het ontharen voor verkoeling. Een kalmerende aftershave balsem doet wonderen voor je huid en vermindert roodheid. Let erop dat je producten kiest zonder alcohol.

Houd je oksels de eerste uren na het ontharen droog. Vermijd zware inspanning die zweet kan veroorzaken. Ook is het slim om even te wachten met deodorant aanbrengen. Kies wanneer je het wel doet voor een variant zonder aluminiumzouten om irritatie te voorkomen.

In de dagen na het ontharen is het verstandig om strakke kleding te vermijden. Kies voor ademende stoffen zoals katoen, die wrijving en zweten verminderen. Tot slot breng je elke dag een bodylotion voor mannen aan onder je oksels. 

Samenvatting over okselhaar trimmen en okselhaar scheren als man

Er zijn meerdere methodes om je oksels te ontharen en je keuze hangt af van wat je zelf het prettigst vindt. Als je het simpel en snel bij wilt werken, is je okselhaar trimmen vaak al voldoende. Dit is wat de meeste mannen doen en het geeft je een fris en hygiënisch resultaat. Je hebt hiervoor een goede okselhaar trimmer nodig zoals de Gruttz Bodygroomer v3. Deze is naast voor je oksels ook voor ander lichaamshaar geschikt en is ook de beste schaamhaar trimmer voor die andere, harige situatie.

Wil je een zachtere en gladdere huid, dan kun je kiezen om je okselhaar te scheren, te harsen of te epileren. Sommige mannen kiezen ervoor om het okselhaar te scheren om hygiënische redenen of vanwege culturele gewoonten. Epileren komt onder mannen minder vaak voor en de IPL-behandeling lijkt al helemaal verloren aan mannen. Persoonlijk kies ik ervoor om in de winter en herfst mijn okselhaar te trimmen. Zodra de zomer in aantocht is, begin ik mijn okselhaar te scheren voor dat extra frisse en strandklare gevoel.

Veelgestelde vragen over okselhaar trimmen en okselhaar scheren

Hoe trim je je okselhaar?
Je okselhaar trimmen doe je het beste met een bodygroomer. Deze zijn bedoeld voor gebruik op het lichaam en laten ook genoeg van het haartje over om ingegroeide haartjes te voorkomen. Was je oksels en dep ze goed droog. Zet de bodygroomer onderaan de oksels op je huid en zet hem aan. Met rustige, opwaartse bewegingen haal je gemakkelijk je okselhaar weg.
Waarom okselhaar niet scheren?
Je okselhaar scheren kan veel irritatie met zich meebrengen. Okselhaar trimmen geeft vaak al een heel fris resultaat en met de beste trimmer kan het ook al heel glad.
Wat is de beste trimmer om je okselhaar te trimmen?

Je okselhaal trimmen met een bodygroomer gebeurt het beste met de Gruttz bodygroomer v3. Dit is een simpele, degelijke en kwalitatieve bodygroomer die okselhaar snel weg trimt. Hij is daarnaast heel stil en laat de huid met rust. Hij kan tevens tot 0,1 millimeter kort trimmen.

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€36,99)
blokker.nl (€49,95)
Laatst bijgewerkt: 27 februari 2024 – 02:07

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *