Hoe scheer ik mijn hoofd kaal – De Definitieve Gids

Je hoofd geheel kaal scheren is een hele uitdaging als je dat nog nooit hebt gedaan. Er zijn enige zaken waar je rekening mee moet houden, en er zijn ook wat zeer handige tips die je kunt gebruiken als je het uiteindelijk gaat doen.

Kortgeleden vroeg een bezoeker via Facebook, hoe men het beste een hoofd kaal kan scheren, en waar je rekening mee moet houden.

Hoe scheer ik mijn hoofd kaal? Dat gaan we je heel precies vertellen met de beste tips die ik in al die jaren heb verzameld.

Bepaal of een geschoren hoofd wel geschikt is voor je!

Een geschoren hoofd kan een geweldige look zijn voor veel mannen en stijlen. Het is een geweldige oplossing voor mensen met dunner wordend haar, vooral die met gevorderde kaalheid waarin andere kapsels voor kalende mannen niet meer van toepassing zijn.

Je kent het probleem denk ik…

Een geschoren hoofd kan je er dominant, zelfverzekerd en jonger laten uitzien, maar voordat je het scheermesje en tondeuse tevoorschijn haalt, moet je eerst beoordelen of de stijl van het geschoren hoofd voor jou zal werken, omdat dit afhankelijk is van de grootte en vorm van je hoofd en gezicht.

Voordat je begint met het gebruik van een scheerapparaat of tondeuse, raad ik je aan om de lokale kapper of barbaar te bezoeken, om na te gaan of de vorm van je hoofd wel geschikt is voor een kaal hoofd.

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat het geschoren hoofd de juiste look voor u is, is het tijd om aan de slag te gaan.

Ik raad je voor het eerst aan om je hoofd te scheren aan het begin van het weekend of aan het begin van een vakantie, zodat je wat tijd hebt om aan je nieuwe stijl te wennen en je hoofdhuid te herstellen en aan te passen.

Bekijk mijn tips hieronder, en je krijgt de beste

Zie mijn instructies en tips hieronder en je krijgt de definitieve oplossing voor je hoofd kaal scheren in 2023.


Hoe scheer ik mijn hoofd kaal

Verkrijg de juiste benodigdheden.

De eerste stap om je hoofd te scheren is het krijgen van de juiste benodigdheden. Het is essentieel om de volgende items te hebben:

1. Elektrische tondeuses

Elektrische tondeuses zijn nodig omdat u uw hoofd zo kort mogelijk moet scheren, omdat dit jou in staat stelt om een goede scheerbeurt met het scheermes te bereiken en tegelijkertijd irritatie en ingegroeide haren gedurende het hele proces kunt voorkomen.

Mocht je geen tondeuse hebben, dan zou ik toch aanraden om een goed merk te kopen.

Als u besluit dat je niet wilt investeren in een tondeuse en u van plan bent om uw geschoren hoofd goed te onderhouden om de tondeuse in de toekomst niet meer nodig te hebben, kunt u gewoon naar een plaatselijke kapper gaan en hem/haar uw hoofd laten scheren (Of zelfs helemaal kaal als je dat niet wilt doen natuurlijk..)

2. Scheermes

Er zijn verschillende soorten scheermessen die je kunt gebruiken om je hoofd kaal te scheren.

Variërend van het scheermes met de minste ervaring tot het meest: elektrisch scheermes (artikel over de beste elektrische scheerapparaten voor het scheren van je hoofd), traditioneel scheermes met een cartridge, veiligheidsscheermes, en tot slot het rechte scheermes. Aangezien de laatste scheerapparaten meer ervaring vereisen, hebben ze ook de mogelijkheid om een beter scheerresultaat te verkrijgen.

Als je net begint met alles, dan adviseer ik dat je begint met het gebruik van een traditionele driebladig scheermes (Mach 3 of Fusion) en vervolgens omhoog werken/oefenen aan een kwaliteit veiligheids scheermes als je eenmaal wat praktijk ervaring hebt onder je riem.

Ik zou het scheermes aan de professionals overlaten, omdat deze veel moeilijker te gebruiken zijn bij het scheren van je eigen hoofd. Er zijn een verscheidenheid aan scheerapparaten speciaal ontworpen voor scheerhoofden.

Of je neemt de HEADBLADE ATX natuurlijk 🙂

3. Pre-shave Olie/Scheercrème vóór het scheren

Hoe scheer ik mijn hoofd kaal - De Definitieve Gids 4
Ga naar laagste prijs
bol.com (€11,73)
Laatst bijgewerkt: 12 september 2023 – 12:49

Een goede olie en scheercrème voor het scheren is essentieel voor het verkrijgen van een glad scheerresultaat en het vermijden van irritatie en kleine scheer ´cuts´ op je hooft.

Zowel de pre-shave olie als de scheercrème helpt het haar en de huid te verzachten en het haar voor te bereiden op het scheren. Als algemene richtlijn raad ik je aan om geen scheercrème met menthol te gebruiken, omdat dit ingrediënt de poriën sluit en leidt tot een ruwere scheerbeurt.

Bekijk mijn artikelen over de beste pre-shave oliën en top scheercrèmes voor mannen voor een volledige overzicht van het beste van de markt anno 2019.

Als de huid op je hoofd bijzonder gevoelig is, kun je overwegen om een scheergel of een hoogwaardige scheerschuim voor de gevoelige huid te gebruiken.

4. Aftershave / Vochtinbrengende crème / zonnebrandcrème

Het is ook essentieel om een goede aftershave en vochtinbrengende crème te hebben, omdat deze producten de huid zullen kalmeren en irritatie of uitdroging zullen voorkomen.

Sommige after shaves hebben al een hydraterend materie in sich, zoals enige aftershave balsems. Voor meer informatie over dit soort producten bekijk onze artikelen over de beste aftershaves en beste aftershave balsems.

Omdat de bovenkant van je hoofd nu op een consistente basis aan de zon wordt blootgesteld, wil je ook een goede zonnebrandcrème hebben.

Afhankelijk van je gewenste look zou ik zeggen dat je ofwel een traditionele zonnebrandcrème of een creme met een matte afwerking koops, want je wilt toch niet met een biljard bal rondlopen?

Maak het hoofd klaar voor het scheren

Voordat je je hoofd gaat voorbereiden voor het scheren, moet de plek in je woning nog even worden uitgezocht, enige tips hierover.

Ik raad u aan om een stoel voor een spiegel op te zetten, omdat ik denk dat het makkelijker is om uw hoofd zittend te scheren.

Als je eenmaal meer ervaring hebt, kunt u de stoel links laten liggen, en gewoon je hoofd scheren terwijl u staat.

Als je hiermee klaar bent, kun je beginnen om je haar eerst kort te scheren of te snijden. Begin met het langere haar kort te maken, daarna met de rest.

Nadat je klaar bent met kort maken van je hoofd haar, was je je “millimeter” haar zeer grondig!.

Dit zal al het overtollige haar dat je hebt afgeknipt reinigen en het haar en de hoofdhuid zachter maken en de poriën openen, waardoor je je haar gladder en gladder kunt scheren.

Breng vervolgens preshave olie aan over het hele hoofd. Je kunt je blote handen gebruiken of een washandje, maar wrijf je hoofd tegen de haarkorrel om het haar te helpen plakken en het scheren te vergemakkelijken.

Breng vervolgens de scheerschuim aan en laat het een minuut of twee zitten, omdat de crème dan het haar en de huid verder verzacht.

Het scheren

Eindelijk is het moment gekomen! Het is tijd om te leren hoe je je hoofd moet scheren. Welk scheermes je ook gebruikt, begin met het scheren van het haar met de nerf (d.w.z. de richting waarin het haar groeit).

Begin vanaf de achterkant van de bovenkant van je hoofd en beweeg het mesje naar voren met minimale druk. Nadat je de bovenkant hebt afgemaakt, doe je de zijkanten en de achterkant van boven naar beneden.

Ik zou aanraden om een handspiegel te gebruiken zodat je de achterkant en de zijkant van je hoofd goed kunt zien terwijl je je scheert.

Zodra u klaar bent, breng dan opnieuw meer scheerschuim aan als u zich rond uw hoofd voelt voor vlekken die u misschien gemist hebt en ga opnieuw over die vlekken.

Als je je tweede scheerbeurt uitvoert, scheer je over de korrel heen, of als je denkt dat de hoofdhuid het aankan, kun je je tegen de korrel in scheren voor een nog gladdere scheerbeurt. ( Misschien wil je dit een paar weken uitstellen zodat je hoofdhuid zich kan aanpassen aan het scheerproces)

Finishing touch

Was na het scheren van uw hoofd de restanten van scheercrème, olie en/of bloed af met koud water of een koud washandje, nadat u klaar bent met het scheren van uw hoofd.

Dit helpt ook om de poriën te sluiten om te voorkomen dat er vuil of olie in de hoofdhuid terechtkomt. Breng vervolgens de aftershave olie en vochtinbrengende crème aan om de huid te kalmeren en te tonifiëren.

Onderhoud van je kaal hoofd

Afhankelijk van hoe je jouw geschoren hoofd schoon en glad wilt houden, zou ik aanraden om jouw hoofd elke dag te scheren, maar ik ken mensen die het gewoon 1 keer in de week scheren/bijhouden.

Het is echt aan jou en je persoonlijke voorkeur en hoe goed je hoofdhuid zich in eerste instantie aanpast aan de nieuwe situatie.

De opvolgende scheerbeurten zullen veel gemakkelijker en minder tijdrovend zijn, omdat er niet langer veel voorbereidend werk nodig is en je een samoerai meester bent geworden met het mes!

Daarnaast kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je dagelijks een zonnebrandcrème op je hoofd aanbrengt ten behoeve van zowel de esthetiek als de gezondheid.

Conclusie

Je hoofd kaal scheren is iets bijzonders, maar niet als je teveel alcohol hebt gedronken in de nacht. Doe het rustig aan, neem de tijd, en wees geduldig, dan komt alles goed.

Geef alstublieft uw vragen, opmerkingen of inzichten in het commentaarvak hieronder. Ik hoop dat je dit artikel nuttig vindt. Als dat zo is, dan horen wij het graag in het commentaarvak hieronder.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.