Wat is de beste Safety Razor?

Scheren maakt onderdeel uit van hoe we die mooie kop verzorgen, en nog belangrijker, het is een onderdeel van de verzorging van de man eronder. Het is een heilig moment – een aantal mannelijke minuten op de dag, waarin we ons kunnen verwennen en zeggen “Wauw!’ Ik zie er geweldig uit vandaag!”

Dus is het logisch dat je jezelf niet wilt scheren met een oud scheermesje. Nee, jouw gezicht verdient beter.

Iets… traditionelers.

Een safety razor (veiligheidsscheermes/krabbertje) is daarvoor eigenlijk de perfecte oplossing. Echter, het vinden van de beste safety razor kan een uitdaging zijn. Dus hebben we het zware werk voor je gedaan. Hier is een behoorlijke lijst met enkele van de beste exemplaren in de markt van de laatste tijd.

PlaatjeNaamExtra InfoPrijsBeoordeling

Edwin Jagger

Edwin Jagger klassiek scheermes lijnen/chroom

Verchroomd metaal4
blauwebaard1

Bluebeards Revenge ‘Scimitar’ klassiek scheermes

Verchroomd metaal€€€5

Edwin-Jagger-Laser-3D-Diamond-chroom

Edwin Jagger klassiek scheermes Laser 3D Diamond chroom

Verchroomd metaal€€€€4.5

Merkur-Futur-chroom

Merkur Futur klassiek scheermes chroom

Chroom!4.5

Muhle-KLassiek-Chrooom

Merkur klassiek scheermes met tandkam 25C

Chroom, zware baardgroei4

Timor-Klassiek-Scheermes

TIMOR klassiek scheermes zwartchroom 80mm handvat

Uniek ontwerp, Zwart verchroomd metaal4

De Safety razor zijn in 1880 uitgevonden door twee mannen afkomstig uit Brooklyn, New York, genaamd Fredrik en Otto Kampfe. Hun patent vermeldde een Single Edge (SE) blad dat via een rechte hoek aan de houder was bevestigd, bedekt met een beschermende kam (vandaar de ‘veiligheid).

beste Safety Razor

Iets later, in 1901, vroeg een vent met de geweldige naam King Camp Gillette, patent aan op een ontwerp inclusief een Double Edge (DE) wegwerp scheermesje. Dit ontwerp won veel populariteit vanaf het moment dat het door het Amerikaanse leger tijdens WWI als standaard scheermes werd gekozen.

Tegenwoordig gaat de safety razor gepaard met een uitstraling van antieke luxe. Je komt ze in beide ontwerpen tegen: Single en Double Edge. (een kleine aantekening: echt, zelfs sommige populaire scheermessen die iedereen kent (bijv. Mach5) zijn technisch gezien een safety razor. Maar wanneer de meeste mensen de term gebruiken, hebben ze het meestal over de ouderwetse, mannelijke ontwerpen uit deze lijst).

De voordelen van een Safety razor

Naast het feit dat ze tof zijn, zijn er ook allerlei voordelen te noemen bij het gebruiken van een safety razor.

Je krijgt een veel, veel nauwkeuriger scheerresultaat. Echt, het enige dat jou een nog nauwkeuriger scheerresultaat geeft, is het open scheermes. Natuurlijk is het leren scheren met een open scheermes moeilijk en kan het best lastig zijn om iemand te vinden om op te oefenen.

De safety razor producten zijn een gemakkelijke manier om een nagenoeg-barbershop kwaliteit met het scheren te “behalen” zonder iemands leven te riskeren, en het is stukken goedkoper.

Een safety razor kan een vrij heftige eerste investering zijn. Voor een goeie en kwalitatieve scheermes betaal je al gauw €30 – €90. En dan vooral de betere en luxere versies zelfs € 100 – € 200.

Daarentegen zul je op langere termijn minder euro´s kwijt zijn aan vervangende scheermesjes. Echt, veel minder. Niet alleen zijn de scheermesjes goedkoper dan de gewone mesjes, maar omdat de scheerbeurten zo nauwkeurig zijn, hoef je je waarschijnlijk ook minder vaak te scheren na verloop van tijd.

Had ik al gezegd dat ze tof zijn? Eerlijk waar, wanneer iemand jouw badkamer inloopt en op jouw scheerhouder een chromen scheermes en scheerborstel ziet staan, wordt je dan voor een watje gezien? 🙂

De Verschillende Modellen

Klassieke scheermessen met schroefsluiting

scheermesjes-onderdelen

Deze Safety Razors (of scheermessen) bestaan uit drietal stukken: het genoemde handvat, het deel waarin het scheermesje wordt gelegd en het afdekplaatje. Het totaal wordt met een bout aan elkaar bevestigd. Door eenvoudig de kop los te keren, kan het beschermingsplaatje al weggehaald worden. Het mesje kan er dan worden ingelegd, waarna het beschermingsplaatje weer wordt vastgeschroefd. 

Klassieke scheermessen met vlindersluiting

vlindersluiting

Er zijn ook natuurlijk de klassieke scheermessen voor dubbelzijdige scheermesjes. Met echte ‘vlindersluiting’ om het mesje in te leggen: door het handel te draaien, opent de scheerkop zich als een vlinder, en kan het scheermesje makkelijk worden verwisseld. Het scheermes wordt daarom ook wel vlindermes genoemd.

Systeem Scheermessen

parker-systeemmessen

Scheren met een krabbertje kost wat meer tijd en aandacht dan scheren met een modern scheermes van bijvoorbeeld Gillette of Wilkinson. We zijn tegenwoordig snel onderweg, hebben een druk leven, dan kan beter een scheermes worden gebruikt.

Maar er zijn ook verschillende scheermessen met systeem messen erop.Zoals een Parker voor het Gillette scheermes Mach 3. 

Een systeem scheermes heeft een scheerkop met daarin een of meerdere scheermesjes. Soms, zit er ook nog eens een Aloë Vera strip op. Het handige van die strip is, dat ze verkleuren als ze verbruikt zijn, dan moet het vervangen worden.

Het grote nadeel is dat de scheermesjes van Gillette echt duur zijn, maar wel in de hele wereld verkrijgbaar zijn.

Wat is de beste Safety Razor voor mij?

safety razor

Als je gaat winkelen voor een safety razor, dan zijn er enkele factoren te overwegen:

Het aantal onderdelen

Een safety razor bestaan uit drie onderdelen: de houder, een basisplaat en de kop of (cap).

De houder is, nou ja, de houder. Het scheermesje zit tussen de kop en de basisplaat. Bij sommige safety razor kunnen alle drie de delen uit elkaar worden gehaald; bij sommige kan alleen de kop losgekoppeld worden; andere zijn een geheel, inclusief een turn-to-open knop. Dit onderdeel van het ontwerp heeft weinig effect op de prestatie van het scheermes.

Het is meer van invloed op de hoeveel tijd die je wilt spenderen aan het wisselen van de mesjes.

Gewicht

Het gewicht van een scheermes doet niet direct af aan de prestatie, maar het heeft wel invloed op jouw mate van comfort en je scheer bekwaamheid. Over het algemeen wil je het scheermes niet over je huid heen trekken.

Liever wil je het gewicht van het scheermes het meeste werk laten doen. Dit kan gemakkelijker met een zwaarder scheermes, maar dan moet je wel wat op controle inleveren. Uiteindelijk gaat het hierbij om persoonlijke voorkeur.

Kop vorm

Er zijn twee basissoorten – plat en hellend – en ze zijn eigenlijk precies zoals de omschrijving. Hellende koppen geven meestal een meer zeisachtige beweging, wat zich vertaalt in een veel agressievere scheerbeurt.

Dit is goed voor dikke baarden types, maar niet aan te bevelen voor beginners.

Kam (of Hark) vorm

Het ‘veiligheid’ gedeelte van de kop wordt omschreven als de kam en is verkrijgbaar in twee vormen: gesloten kam en open kam. De gesloten kam vorm geeft je over het algemeen een milder scheerresultaat, terwijl de koppen met open kam je een meer agressievere scheerbeurt geven.

Als je niet zo’n gekke houthakkers baard hebt en van een glad scheerresultaat houdt, ga dan op zoek naar een kop met gesloten kam. Ben je een echte mannelijke man met een onhandelbare baard, dan kun je voor een open kam systeem gaan. Hierbij moet worden opgemerkt dat sommige scheermessen beide vormen bevatten (een aan elke kant).

Conclusie

Wat is de beste safety razor? Dat is erg moeilijk te bepalen, gezien we toch erg met persoonlijke smaak, huid soorten te maken hebben. We zullen van tijd tot tijd de lijst bijwerken met ervaringen van andere gebruikers.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.