Dit helpt echt tegen haaruitval

Waarom valt het haar van mannen het meest uit? Ongeveer 50 procent van de mannen heeft last van erfelijk haarverlies! Maar dit kan ook bij vrouwen voorkomen. Bij mannen komt haaruitval door mannelijke hormonen (bijvoorbeeld testosteron) echter veel vaker voor.

We hebben de meest belangrijkste vragen en antwoorden eens onder elkaar gezet.

Waarom valt het haar eigenlijk uit?

Bij erfelijke haaruitval vertoont de haarwortel een verhoogde gevoeligheid voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Het verkort de haargroei en veroorzaakt haaratrofie. Andere oorzaken: stress, ernstige infecties, schildklierproblemen of een tekort aan micronutriënten (bijv. biotine, vitamine D, selenium, zink).

Wat kun je hier aan doen?

De behandeling van haaruitval is niet eenvoudig: Er zijn enkele voorgeschreven medicijnen die kunnen helpen bij langdurig gebruik. Maar als je stopt met ze in te nemen, gaat het effect weg. OTC-geneesmiddelen (zelfzorggeneesmiddel) hebben slechts een beperkt effect tegen de genetica.

Raadpleeg altijd eerst de huisarts voordat je wat gaat doen. Dit zijn algemene tips, die we in de loop van de jaren hebben verzameld, maar zijn nooit precies het passende middel wat je voor haaruitval kunt gebruiken.

Tabletten

Vooral de voorschriftpreparaten met de werkzame stof finasteride zijn bijzonder effectief! Oorspronkelijk een prostaatgeneesmiddel: het remt het enzym dat verantwoordelijk is voor de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT).

Maar pas op: De tabletten kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals groei van de borstklier, verlies van libido of erectiestoornissen. Kosten: ongeveer 100 euro voor drie maanden.

Tincturen

Effectief zijn oplossingen met de werkzame stof Minoxidil (oorspronkelijk een hoge bloeddrukmiddel), die direct op de hoofdhuid worden aangebracht.

Dit verlengt de groeifase van het individuele haar. Wat is een mogelijke bijwerking: “Verlaging van de bloeddruk, maar dit komt zelden voor”. Kosten: Voor 3 maanden ca. 60 tot 90 euro in de apotheek of online.

Bloedplasma behandelingen

Er wordt bloed afgenomen, gecentrifugeerd en het plasma wordt in de hoofdhuid geïnjecteerd. In het centrifugierten plasma zitten veel groeiboodschappermaterialen, die het haarverlies kunnen verminderen. Kosten: tot 2000 euro.

Helpt cafeïne shampoo tegen haaruitval?

Ja en nee. Een dermatoloog antwoord:

“Erfelijke haaruitval is op deze manier niet te stoppen. Er is echter aangetoond dat cafeïne de bloedtoevoer naar de hoofdhuid stimuleert, dus er is een klein effect.”.

Hoe werkt een haartransplantatie?

Vanaf de haarring aan de achterkant van het hoofd wordt een harige strook meestal verdeeld in kleine haareilandjes en naar voren getransplanteerd. De achterste haarlijn reageert niet op DHT en daarom valt het getransplanteerde haar elders niet meer uit.

Doe niet mee aan goedkope aanbiedingen – een transplantatie kan tot 10.000 euro kosten en mag alleen worden uitgevoerd door artsen die alleen haartransplantaties uitvoeren. Laat je niet snel verkopen, en zorg ervoor dat je ook echte klantenfoto´s bekijkt….

Kan ik haar op mijn hoofd laten plakken?

Ja, steeds meer leveranciers brengen haarstukjes uit om te lijmen, die zelfs kunnen worden geföhnd, gestyled en geknipt. Ze duren tot ongeveer zes weken.

Let echter op met de lijm. Het komt steeds weer terug bij allergieën of sterke irritaties. Gistschimmels of bacteriën vermenigvuldigen zich ook gemakkelijk onder een haarstuk – dit leidt tot irritatie van de hoofdhuid. Kosten: Echte haarstukken zijn verkrijgbaar vanaf 100 Euro.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.