De Ultieme mannengids voor Haarstyling Producten (2022 Update)

Het assortiment haarstyling producten is enorm en het is vaak uiterst verwarrend om te begrijpen wat elk product doet. Weet je bijvoorbeeld het verschil tussen een pasta, een pommade of een klei?

Hoe zit het met gels, crèmes of was? En vergeet mousses, haarsprays, oliën en serums niet. Al deze verschillende termen kunnen het behoorlijk moeilijk maken om het juiste stylingproduct te vinden voor je individuele haarstyling behoeften.

Welke is geschikt voor jou? Hopelijk kunnen we deze vragen en nog veel meer hier ophelderen.

Haarstyling Producten

Klei

Onder de stylingproducten voor mannen is klei een betrekkelijk nieuwe productcategorie, die kan variëren van een zeer stevige tot een zeer romige consistentie. Het enige dat alle klei haarproducten gemeen hebben is het feit dat ze daadwerkelijk klei in hun formules bevatten.

De meest gebruikte klei is bentoniet, dat volkomen natuurlijk is en meestal ontstaat uit de verwering van vulkanische as. Het is ongelooflijk fijn, poederig en kan bij contact met water vele malen opzwellen.

Bentoniet maakt je haar voller door body, dikte en textuur aan de afzonderlijke lokken toe te voegen, en geeft je haar uiteindelijk structuur en stabiliteit voor de hele dag. Klei is ideaal voor kapsels die veel volume vragen zonder het haar te verzwaren.

Bovendien zijn er nog andere positieve aspecten aan het gebruik van stylingproducten op basis van klei, zoals de neiging om vuil en onzuiverheden uit het haar te trekken zonder het te ontdoen van zijn natuurlijke oliën. Klei heeft ook natuurlijke helende en stimulerende eigenschappen voor de haarlijn en de hoofdhuid.

Daardoor zijn ze goed geschikt voor mannen met een gevoelige huid en hoofdhuid en bevorderen ze de haargroei (Hoewel je in dit opzicht niet te veel moet verwachten). Het conditioneert en hydrateert het haar ook, en houdt pluizig haar in bedwang en verzorgt het, wat vooral gunstig is voor mannen met krullend of langer haar.

De Ultieme mannengids voor Haarstyling Producten (2022 Update) 1

Pomade

De term “pommade” is een van de meest gebruikte termen als het gaat om styling produkten voor mannen. Of de term correct gebruikt wordt is een heel ander verhaal. In elk geval wordt het nu beschouwd als een verzamelnaam voor alles wat niet van gel gemaakt is.

Eerst en vooral is een pommade bedoeld om je haar glad en netjes voor te stellen en het tegelijk een hoogglanzende afwerking te geven. Dit omvat bijvoorbeeld klassieke kapsels uit de jaren 1940 tot 1950 – zoals pompadours of klassieke zijscheidingen.

In het algemeen zijn pomades uitstekend geschikt voor kapsels die met een kam in model gebracht worden. In tegenstelling tot gels drogen pomades niet uit en laten je haar er niet hard en plakkerig uitzien. Zo kun je je haar de hele dag door steeds opnieuw stylen.

Pomades zijn er in veel verschillende soorten, ze bieden verschillende niveaus van fixatie en sommige geven je haar meer of minder glans.

Er zijn twee hoofdcategorieën pomades. Er zijn pomades op oliebasis (de meer traditionele soort) en pomades op waterbasis (nu het populairdere alternatief). Pomades op oliebasis zijn in principe gemaakt van vet of petroleum, wat ze bijzonder goedkoop maakt in vergelijking met pomades op waterbasis.

De ingrediënten zijn onoplosbaar in water, waardoor ze vrijwel onmogelijk onder de douche uit te wassen zijn. Het komt er dus op neer dat de petroleum of het vet je haar langdurige glans en oneindige buigzaamheid geeft.

Alle producten die je nodig hebt om pomades op oliebasis te verwijderen, zoals shampoo, ontdoen je haar ook van al zijn natuurlijke oliën. Daardoor kan het regelmatig uitwassen van het product op den duur ongezond zijn voor je haar.

Tenslotte is het de moeite waard te vermelden dat pomades op oliebasis je vatbaarder kunnen maken voor acne. Dit geldt vooral voor je voorhoofd en hoofdhuid. Als je je haar en hoofdhuid niet goed wast, kunnen de poriën en haarzakjes namelijk verstopt raken, wat leidt tot ongewenste ophoping en daaruit voortvloeiende acne.

Pomades op waterbasis zijn daarentegen iets zachter voor het haar. Ze zijn ontworpen om je hetzelfde uiterlijk en houvast te geven als oliehoudende pomades, maar ze wassen gemakkelijk uit met water.

De meeste pomades op waterbasis bieden niet zo’n stevige fixatie als die op oliebasis, maar het haar blijft toch soepel en kan de hele dag door gerestyled worden.

De Ultieme mannengids voor Haarstyling Producten (2022 Update) 2

Was

Waxen worden meestal niet hard en geven het haar een glanzende afwerking. Helaas worden veel stylingproducten vaak verkeerd geëtiketteerd als wax, omdat er geen aparte term voor bestaat en ze waarschijnlijk beter op die manier op de markt gebracht kunnen worden.

Met welke haarproducten zijn waxen te vergelijken? Waxen zijn het meest vergelijkbaar met pomades, maar bieden meestal iets minder houvast.

Het resulterende kapsel heeft een middelmatige tot hoge glans, maar mist fixatie. Net als pomades zijn waxen ideaal voor haarstijlen die een kam vereisen, zoals de pompadour of klassieke zijscheiding.

De Ultieme mannengids voor Haarstyling Producten (2022 Update) 3

Haarpasta

Er is geen consensus over de definitie van “haarpasta”, maar er zijn duidelijke overeenkomsten tussen alle haarpasta’s als je ze ziet en aanraakt. In het algemeen zijn haarpasta’s iets steviger van consistentie dan pomades en hun consistentie en textuur kunnen variëren van zoiets als een dikke tandpasta tot lijm.

Een haarpasta geeft je haar meestal een medium tot zeer stevige fixatie. Het kan je haar ook een natuurlijke matte finish geven of wat glans geven.

Dit maakt haarpasta’s tot een van de meest veelzijdige haarproducten voor mannen die er zijn en kan voor bijna elk kapsel worden aanbevolen.

Haarpasta’s zijn ideaal voor alle haarlengtes, -types en -stijlen.

Ze zijn ook op waterbasis, dus ze kunnen vrij gemakkelijk uitgewassen worden. Kun je dus fout gaan met haarpasta’s? Niet echt – je moet echter wel de juiste haarpasta voor je individuele behoeften vinden, wat niet altijd gemakkelijk is met zo’n ruime keuze aan producten.

In de regel moeten dikke haarpasta’s voor gebruik opgewarmd worden. Als je dikkere haarpasta’s tussen je vingers of handpalmen wrijft, wordt het product zachter en kan het daarna gelijkmatiger over je haar verdeeld worden.

Als het product is aangebracht en je haar is gestyled, begint het af te koelen en weer in te dikken, zodat je style de stevigheid krijgt die het nodig heeft.

Gel

Gel

Haargel is waarschijnlijk het bekendste en meest gebruikte (en waarschijnlijk meest gehate) Haarstyling Producten voor mannen. Waarschijnlijk heeft iedere man minstens één keer in zijn leven haargel gebruikt.

Het is vaak het “doorgangsproduct” voor de meeste jongens die op de middelbare school of middelbare school met Haarstyling Producten beginnen. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat het goedkoop is en in elke winkel verkrijgbaar.

Dat gezegd hebbende, wisten velen van ons gewoon niet beter!

Als je stug, onwrikbaar haar wilt en het niet erg vindt dat je haar gespannen wordt door producten, is gel een goede keuze.

Het maakt niet uit wat je haarlengte, dikte of textuur is, je kunt gel gebruiken om je haar vorm te geven, te boetseren en te positioneren. Gel omhult de haarstrengen en bindt ze samen, zodat ze op hun plaats blijven.

Gels zijn stylingproducten op waterbasis die een mengsel van agressieve alcoholen en chemicaliën bevatten. Ze laten je haar meestal glanzend en keihard achter. Ze missen echter de flexibiliteit om je haar de hele dag door te stylen.

Het gebruik van gels leidt vaak tot roos of residu als je met je vingers door je gegelde haar gaat. Een ander negatief effect is beschadiging van het haar en overmatig uitdrogen door de alcoholen die gebruikt worden om de gel te helpen drogen.

Bovendien ontdoen chemicaliën het haar en de hoofdhuid van vocht, wat leidt tot een jeukende en schilferige hoofdhuid.

Dit bevordert de ophoping van dode huidcellen en overtollig talg (de lichaamseigen huidolie) op de hoofdhuid, die de haarzakjes verstopt en in het ergste geval bijdraagt tot haaruitval. Het resultaat: het haar wordt pluizig, waardoor het onhandelbaar, droog, broos en dof wordt.

Na deze lijst moet het duidelijk zijn dat we het dagelijks gebruik van gels niet kunnen aanbevelen. Zoek naar alternatieven als je om je haar geeft.

De Ultieme mannengids voor Haarstyling Producten (2022 Update) 4

Hairspray

Het aanbod van haarlakken is enorm. Je kunt ze gebruiken om je stijl te zetten, de glans te verhogen, het bruisen te verminderen en zelfs het volume te vergroten. Haarlakken kunnen alleen gebruikt worden of in combinatie met een haarpasta of pommade.

Ze kunnen op de buitenste laag van het haar gespoten worden om het kapsel op zijn plaats te houden, of diep in de wortels gespoten worden om het haar te bedekken en op te tillen.

Doorgaans komen haarlakken in spuitbussen of flessen met pompverstuivers en zijn ze vooral op vrouwen gericht – maar dat betekent niet dat mannen ze niet ook kunnen en mogen gebruiken.

Bij de keuze van het juiste product is de houdkracht het belangrijkst, want dat is het belangrijkste verschil tussen alle haarlakken. In het algemeen kun je onderscheid maken tussen flexibele, medium en sterke fixatie.

Een haarspray met sterke fixatie zorgt ervoor dat elke lok de hele dag op dezelfde plaats blijft. Als je andere stylingproducten je niet genoeg houvast geven gedurende de dag, kun je het een handje helpen met een paar sprays.

Je kapsel behoudt nog steeds zijn definitie en textuur, maar het zit nu vast op zijn plaats. Bedenk dat sommige haarlakken met een speciale shampoo gewassen moeten worden om de resten te verwijderen.

Flexibele hold haarlakken bieden de minste houdkracht en zijn ideaal voor langere kapsels. Het geeft ze net genoeg houvast om pluizen tegen te gaan, maar laat toch nog wat natuurlijke beweging toe.

In vergelijking daarmee geven de medium-hold haarlakken een iets sterkere fixatie en moeten ze slechts spaarzaam gebruikt worden als het kapsel soepel moet blijven. Zo zijn medium-hold sprays perfect voor kapsels die volume nodig hebben, maar niet per se stijf hoeven te zijn.

De Ultieme mannengids voor Haarstyling Producten (2022 Update) 5

Mousse

Mousse is waarschijnlijk het meest verschillend van de andere hier genoemde stylingproducten, vanwege de unieke schuimende textuur. Voor veel mannen is mousse echter een van de producten die ze schuwen.

Mogelijk komt dit omdat mousse in de jaren ’80 een slechte reputatie had omdat het het haar plakkerig en stijf maakte.

Of misschien is het gewoon de gedachte aan een product dat uit een metalen bus gespoten wordt, die mannen afschrikt. Hoe het ook zij, mousse is een Haarstyling Producten dat volume, lichte versteviging en glans aan je haar geeft.

Door mousse in de haarlijn te werken en het haar te föhnen, krijg je enorm veel volume. Deze methode is geschikt voor alle haartypes – dik, fijn, kort, halflang, lang, krullend of golvend haar en alles daartussenin.

In tegenstelling tot haargel blijven er geen schilfers of residu achter als je het later door je haar haalt.

Wat maakt mousse dan anders dan andere producten? Mousse omhult de haarvezels met synthetische polymeren, die het haar helpen zijn vorm te behouden als het opdroogt.

Het geeft het haar ook wat lift bij de wortels, waardoor het een perfecte kandidaat is voor een pre-styler. Gebruik mousse om een eerste volume te krijgen en breng dan andere producten aan om het kapsel beter te definiëren en vorm te geven.

Sommige mousses zijn speciaal ontwikkeld om fijn haar dikker te maken – waardoor ze de perfecte keuze zijn voor haar dat dun begint te worden of voor fijne haartypes in het algemeen.

Haarcrème

In principe kan haarstylingscrème ” lotion voor het haar” genoemd worden, want dat is precies waar het voor gebruikt wordt. Crèmes hebben een lotionachtige consistentie, vergeleken met de vaste, pasta-achtige consistentie van pomades en pasta’s.

Ze hydrateren je haar om pluizig haar te temmen en te verzorgen. Haarcrèmes bieden een lichte, zachtere fixatie dan andere haarstyling producten en zijn vooral aan te bevelen als voorstyling, omdat ze het haar substantie, glans en textuur geven.

Dus als je weerbarstig haar onder controle wilt krijgen en de bruis op krullend haar onder controle wilt houden, dan moet je voor je styling een crème gebruiken.

De Ultieme mannengids voor Haarstyling Producten (2022 Update) 6

Haarolie

Als je een baarddrager bent, zul je waarschijnlijk al op de hoogte zijn van baardoliën. Haaroliën bieden dezelfde voordelen, maar – zoals de naam al doet vermoeden – voor het haar.

We zouden haaroliën niet per se een stylingproduct noemen, maar eerder een conditionerend haarstyling producten.

Het is aan te bevelen het ’s nachts aan te brengen of als het haar niet gestyled moet worden, want haaroliën maken het haar vaak erg vet/vettig en bieden geen houvast.

Ze worden vooral gebruikt om het haar te hydrateren als de hoofdhuid niet genoeg talg (natuurlijke haarolie) produceert of als het talg niet van de wortels tot de punten reikt. Afhankelijk van de behoeften van je haar, moet je het juiste product voor de klus kiezen.

Afhankelijk van de oliën die erin zitten, verschillen deze haarstyling producten sterk van elkaar.

Serum

Mannen met langer haar kunnen een serum gebruiken om pluis en flyaways onder controle te helpen houden. Het hydrateert het haar en maakt het glad.

De meeste mannen zullen nooit een serum gebruiken vanwege de hanteerbaarheid, maar het kan gebruikt worden voor een snelle, glanzende afwerking door een beetje aan te brengen nadat het haar gedroogd is.

Haarstyling Producten

Haarpoeder

Zoals de meeste mannen heb je waarschijnlijk nog nooit van haarpoeder of textuurpoeder gehoord, laat staan het gebruikt. Het is een van de beste manieren om je haar in een oogwenk waanzinnig veel volume te geven en een natuurlijke, lichte fixatie.

Haarpoeder is in de eerste plaats een voorstylingsproduct en wordt aangebracht vóór of na het föhnen, maar beslist vóór je je haar met een pommade of pasta in model brengt.

Alle poeders bevatten meestal dezelfde ingrediënten. Bijna allemaal hebben ze silica silylaten als basis. In tegenstelling tot siliconen, die glad en glanzend zijn, zijn dit ruwe korrels.

Door de ruwheid blijven ze aan je haarvezels kleven en creëren ze het gewenste volume door de wrijving tussen de haarvezels te vergroten. Bovendien zitten er bepaalde chemicaliën in het textuurpoeder die vocht absorberen, wat op zijn beurt je haar ontdoet van overtollige olie.

Dit draagt ook bij tot meer volume.

Over het algemeen wordt aangeraden het poeder op de wortels van je haar aan te brengen. Zodra je het product met je vingers door je haar verdeelt, geeft het je het gewenste effect.

Als je het poeder alleen op de uiteinden van je haar aanbrengt, kun je een ander effect bereiken – het scheidt meestal de lokken en creëert een gelaagd effect.

Het probleem met textuurpoeders is dat ze je haar niet verzachten zoals andere producten dat doen. Je haar is niet zo hard als met een haarlak, maar het voelt een beetje stug aan.

Ook de toepassing is een beetje ongewoon in vergelijking met typische haarproducten. Je brengt het best spaarzaam aan, zodat het goed uitsmeert.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.