Waarom hebben donkerharige mannen vaak een rode baard?

Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel mannen een rode of op zijn minst iets roodachtige baard en donker haar op het hoofd en de rest van het lichaam hebben? Wij ook, dus hebben we dit onderwerp maar eens uitgezocht.

Veel mannen hebben een licht rode baard, hoewel ze anders donkerharig zijn. Dit is geen toeval, maar wordt bepaald door de genen – en toch is het behoorlijk ingewikkeld.

De genen bepalen onze pigmentatie

Voor de kleuring van ons haar (maar ook de ogen en huid) is de kleurstof Melanine verantwoordelijk. Er zijn twee soorten hiervan in menselijke genen: zwarte pigmenten genaamd eumelanine en rode pigmenten, phaeomelanine. De verhouding tussen deze twee bepaalt de uiteindelijke kleur – blond haar heeft bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid eumelanine, zwarte huid en haar aan de andere kant, veel ervan.

Dit alles zit natuurlijk vast in het DNA, maar kan van de een naar de ander verschillen. Dit is wat Petra Haak-Bloem, een specialist bij het Nederlandse Informatiecentrum voor Genetisch Onderzoek (Erfelijkheidcentrum), vertelde op het (online) portaal “Motherboard“.

“Genen kunnen bij iedereen op een andere manier tot uiting komen. Daardoor ontstaan er vele mogelijkheden, waaronder de optie dat de kleur van het haar op je hoofd verschilt van de kleur van okselhaar, schaamhaar of baardhaar.”

Christian Bale
Christian Bale (wikimedia)

Roodharigen zijn eigenlijk een speciaal geval

Meer dan een decennium geleden ontdekten onderzoekers dat een specifiek gen op het 16e chromosoom een belangrijke rol speelt in roodharigen”, legt de genonderzoeker uit.

Deze zogenaamde MC1R is verantwoordelijk voor de productie van melanocortin 1, het eiwit dat noodzakelijk is voor de omzetting van phaeomelanin in eumelanine. “Dus, als iemand twee mutaties van het MC1R-gen erft, wordt minder fenomelanine omgezet in eumelanine. Het phaeomelanine hoopt zich op in de pigmentcellen en de persoon heeft aan het eind rood haar en een lichte huid.

“Als de baard rood is en de rest van het haar verschillend van kleur is, zit deze genmutatie er ook achterode r. Alleen het erven van een gemuteerd MC1R-gen kan betekenen dat rood haar op schijnbaar verrassende plaatsen groeit.”

Het is dus toeval bij mannen met een rode baard – in ieder geval totdat de wetenschap een toereikende verklaring heeft gevonden vinden we hier.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.