Enige onderzoekers geven uitleg over het vraagstuk, waarom mannen weer meer baard dragen in de afgelopen jaren.
Baarden zijn momenteel aan de orde van de dag: van driedaagse baarden tot volle baarden, mannelijk gezichtshaar is na een lange periode van glad scheren in overvloed te vinden in alle variaties in onze straten en kantoren.
Een Australische studie heeft nu een wetenschappelijke verklaring voor het fenomeen: mannelijke primaten in grote, verwarrende samenlevingen hebben de neiging om zich te tooien met een algemeen zichtbare insigne van hun mannelijkheid.
Een baard signaleert: Hou me niet voor de gek!
Dit was het resultaat van een vergelijking van de gemiddelde grootte van een primatenpopulatie met de opvallende mannelijke insignes van 154 soorten. Professor Cyril Grueter van de Universiteit van West-Australië onderzocht het fenomeen.
Grueter verklaart het fenomeen tegen twee achtergronden:
Ten eerste, het baard “fenomeen” wordt verondersteld om de vrouwen op het eerste gezicht te signaleren: Let op, hier komt een krachtige vader met geweldig genetisch materiaal!
Ten tweede moet de baard ook een signaal afgeven aan de mannelijke concurrentie: “Voorzichtig! Ik ben een echt agressieve testosteron bout. Hou me niet voor de gek!”
Het onderzoek toonde aan dat hoe meer mannen onder sociale druk kwamen te staan, hoe duidelijker de tekenen van hun mannelijkheid zichtbaar werden.
De primaten, die zich natuurlijk niet scheren, zijn niet alleen bijzonder bossige gezichtsharen, maar ook bijvoorbeeld langgerekte neuzen, een rode borst of speciale bovenlip wratten, die de mannetjes dienen als insigne en de identificatie van hun mannelijkheid.
De huidige trend in de richting van de baard zou een reactie kunnen zijn op onze steeds meer androgyne samenleving, de dominante positie van vrouwen en de vervaging van de genderrollen.
Een baard zou ook de functie hebben om zich te verzekeren van zijn mannelijkheid (hier vindt u een actuele vergelijking van de baardtrimmer).
Het eerste bevestigde bewijs dat mannen zich scheren komt overigens van een 25.000 jaar oude grotschilderingen.
Reacties zijn gesloten.
Dit bericht heeft geen reacties